A Subaru legendájának, az STI-nek egyelőre vége

2022.03.13. 12:11

A Subaru nemrég mutatta be a szedánjának új generációját, ami egyelőre vegyes fogadtatásban részesült: sokan kritizálták a WRX külsejét, az újságírók viszont dícsérték, amiért megőrizte az örömautó-faktort, ugyanakkor az összbenyomás a korábbiaknál összeszedettebb, érettebb. A márka csúcsmodelljét, az STI-t nem sokkal a normál WRX után szokták bemutatni, de pénteken ennek az ellenkezője történt. A Subaru bejelentette, hogy a jelenlegi generációból egyáltalán nem készítik el az ikonikus sportváltozatot.

Subaru-WRX-STI-Type-RA-NBR-Special-1

A háttérben természetesen az emissziós szabályok állnak. Ahogy az autóipar továbbra is az elektrifikáció felé halad, a Subaru azon dolgozik, a sportautói legjobban tudjanak idomulni a változó piachoz és szabályozásokhoz (üvegházhatású gázok; nullemissziós járművek; flottaátlagok). A gyártó ezen erőfeszítéseinek részeként kutatja a következő generációs WRX STI lehetőségeit, köztük az elektrifikációt, annyi viszont bizonyos, hogy - ha készül egyáltalán ilyen - STI a jelenlegi WRX platformra nem fog épülni.

Ezzel egy 30 éves legenda szűnhet meg. A hiány remélhetőleg csak ideiglenes, és a Subarunak sikerül valamilyen hibrid rendszerrel újjáéleszteni a sportváltozatot, erre viszont konkrét időpontot és módot sem mondott a gyártó.