Túl hangos volt, ezért pusztulnia kell a Nissan GT-R-nek

2022.03.17. 12:32

Véget ér a Nissan GT-R európai pályafutása a hónap végén, leállítják ugyanis a kontinensre szánt modellváltozat gyártását. Ezt a Carscoops tudta meg az egyesült királyságbeli Nissan UK egyik szóvivőjétől. A döntés hátterében az új autók zajterhelését szabályozó rendelkezések állnak.

10250021

Arról van szó, hogy az Európai Unióban (valamint az abból már kilépett Egyesült Királyságban) 2021. július 1-jén lépett életbe az a jogszabály, amely az eddigieknél szigorúbb keretek közé szorítja a járművek által kibocsátott zaj mértékét, és annak ellenőrzési folyamatát is megreformálja. Ezeknek a normáknak pedig már nem tudott megfelelni a GT-R.

Persze nem igazán mondható meglepőnek, hogy az igazi mérnöki csúcsteljesítményként számon tartott GT-R elhagyni kényszerül Európát. Már 2020-ban is arról szóltak a hírek, hogy az egyre szigorodú környezetvédelmi előírások miatt meg vannak számlálva Godzilla napjai. A mostani bejelentés azonban különösen fájó, hiszen így lényegében nem marad vérbeli Nissan sportkocsi az öreg kontinensen – már ami az újautó-kínálatot illeti. Sőt, a tavaly bemutatott új Nissan Z sem jut el hozzánk.

Hogy valaha, valamilyen formában visszatérhet-e még hozzánk a GT-R, egyelőre nem tudni. Legutóbb arról lehetett hallani, hogy az utód akár elektromos hajtással is készülhet – talán éppen ez nyithatja meg előtte az utat újra az európai piacon.