Újrahasznosított Mercedes-belsők jöhetnek

2022.03.18. 09:30 Módosítva: 2022.03.18. 09:30

Határozott célokat tűzött ki maga elé a Mercedes, ami a karbonsemlegesség elérését illeti. Személyautók terén ezt 2039-re szeretnék elérni, ami ugyan még odébb van, de ezek a hosszú utak sok kisebb lépésből állnak. Az évtized végére például jelentős részben újrahasznosított anyagokat alkalmaznának a belső terek elkészítése során.

Markus Schäfer technológiai vezető elmondása szerint már most is használnak ilyen alapanyagokat, de a tervek szerint ezek arányát 40 százalékosra emelnék. Egyebek mellett halászhálókról, PET-palackokról, használt gumikról és más, akár nehezen feldolgozható műanyagokról van szó, akár a kémiai újrahasznosítást segítségül hívva.

De nemcsak az újrafeldolgozás kaphat fontos szerepet, hanem a fenntarthatóság is. Így a bambuszszálakból készülő kárpitok használata, illetve a selyemszerű, de nem állati eredetű anyagok alkalmazása. Elkerülnék a bőr használatát is, helyette más alternatívákat keresnek, ha pedig mégis a bőr az ügyfél igénye, azt fenntartható forrásokból próbálják előteremteni.

Nem annyira a beltérhez, de mindenképpen a gyártási folyamathoz kapcsolódva Schäfer azt is kiemelte, hogy a Salzgitter Flachstahl GmbH-val együttműködve olyan acélokat használnak fel egyes modellek – így az A, C és E osztály, valamint az EQE – esetében, amelyek előállítása során 60 százalékkal kevesebb szén-dioxid keletkezik.