Drága az üzemanyag? Teszkós étolajjal nyomta tele autóját

2022.03.19. 10:01

Az elszálló üzemanyagárak sokféle reakciót kiválthatnak az emberekből. Előfordulhat az, ami idehaza is a hosszú hétvége előtt: kétségbeesett autósok megrohamozzák a benzinkutakat, és akár kannaszámra is viszik haza a benzint, mit sem törődve azzal, hogy hamar rájuk romlik, miközben másnak meg nem jut. Vagy ott volt az a német vállalkozó, aki Lengyelországból próbált hazacsempészni 1600 liter gázolajat, de lekapcsolták. Az internet egyik legújabb hőse az angol férfi, aki az egyik helyi teszkóban rakta tele bevásárlókocsiját a legolcsóbb étolajjal, hogy azt utána már a parkolóban be is töltse autójába.

Mindenek előtt azt kérnénk, hogy ezt ne csinálja utána senki, több okból se, azonban van a történetben egy „de”. Először is, az internet szerint jelenleg az Egyesült Királyságban átlagosan 776 forintnyi fontot kérnek egy liter gázolajért, míg az étolaj alig olcsóbban, nagyjából 713 forintos literáron megy. Ez egy 60 literes tankon durván 3800 forintos megtakarítás. Idehaza más a helyzet, mivel 480 forintos hatósági ár tartozik az üzemanyagokhoz, miközben az akciós újság szerint a legolcsóbb napraforgó-étolaj 570 forint. Nálunk tehát már csak ezért sem éri meg.

(Frissítés: olvasónk, Péter jelezte, hogy az említett hipermarketben ennél jóval olcsóbban, 1,09 fontért, azaz 488 forintért mérik az alsó polcos étolajat. Így azért már merőben más a helyzet, egy tankon közel 20 ezer forintnyi összeget lehet spórolni odakint.)

Tesco-customer-fills-petrol-tank-with-COOKING-OIL-as-petrol

A másik ok, hogy a modern autók üzemanyagrendszere sokszor már a gyengébb minőségű gázolajra is érzékeny, nemhogy az ilyesféle ügyeskedésre. Tehát hiába akarunk spórolni, nem leszünk boldogabbak a tankonként megfogott pár ezer forinttól, ha elintézünk magunknak egy több százezres szervizszámlát, mondjuk a nagynyomású szivattyú vagy a porlasztók halálra ítélésével.

És akkor itt jön a beígért „de”. Noha az internet népe alaposan kikezdte a videóban látható krapekot, ő azonban jó eséllyel tudta, mit csinál. A felvételen alig-alig kivehető az autó, de valószínűleg egy Citroën Xantiába locsolja a konyhai felhasználásra szánt olajat. Márpedig a Xantiából kezdetben örvénykamrás dízeleket gyártottak, az étolajat pedig éppen ezek, valamint az előkamrás dízelek viselik a legjobban. Aztán később jöttek a közös nyomócsöves HDI-k is a modellbe, ha éppen olyanba töltöget a fazon, akkor már problémásabb lehet a próbálkozás. A növényi olajjal való közlekedésről korábban Stump Bandi megírt mindent, amit tudni érdemes.

A végére még egy fontos adalék: idehaza már csak azért sem érdemes ilyesmibe fogni, mert illegális, pontosabban jövedékiadó-fizetési kötelezettség keletkezik, amint a tankba kerül az étolaj. A lebukás veszélye jelentős, gondoljunk csak a szagélményre.

A videóval a Budapesti Autósok oldalán találkoztunk.