Nem lesz plug-in hibrid a 911-es Porschéből

2022.03.21. 06:18

Már jó ideje nem titok, hogy a Porsche ikonja, a 911-es sem marad elektromosítás nélkül, az azonban eddig nem volt egyértelmű, hogy milyen típusú hibrid is készül a kupéból. Egy keddi sajtótájékoztatón a márka vezérigazgatója, Oliver Blume elmondta, hogy egy full hibrid verzió érkezik, nagy és nehéz akkumulátort igénylő plug-int viszont nem készítenek.

Manthey-Racing-Porsche-911-GT3-7

A vezetési élményt - ami a Porsche vásárlók jelentős részénél faktor - valószínűleg nem csorbítja annyira a beavatkozás, mint amennyire egy plug-in tenné. Nagyon valószínű, hogy emiatt a 911-es ezt a fajta hajtást soha nem kapja meg, a következő evolúciós lépcső rögtön a teljesen elektromos hajtás lesz. Igény bizonyára lesz rá, a 718-as következő generációja már kizárólag villanyautóként készül, az elektromos Taycanból pedig idén már több fogyott, mint 911-ből, de a gyártó számításai szerint 2030-ra az eladások 80 százalékát is ez a hajtás adja majd.

A hibrid 911-esről, bár többször látták már a nürburgringi teszteken, egyelőre keveset tudunk. Ha igazak a hírek, már a most futó 992-es generációból is készül ilyen, a fejlesztéshez a 919 Hybrid rekorder/Le Mans-győztes versenyautóból is átemelnek néhány megoldást. Az autó a kínálat tetejére érkezik majd, csak az a kérdés, hogy elhódítja-e a 690 lóerős GT2 RS-től a legerősebb 911-es címet vagy sem.

Ezek alapján a Porsche egyaránt figyel az igényekre és az imidzsére, hisz a nem kimondottan sportautós modelljei (Panamera, Cayenne) esetén nem ódzkodik a nehezebb plug-in verzióktól. A márka a lehető legtovább ki szeretne tartani a belső égésű motorok mellett, a végső időpontot a szintetikus üzemanyagokkal szeretnék kitolni, eddig 24 millió dollárt fektettek a technológiába.