A Bosch is leállítja orosz alkatrész-szállításait

2022.03.21. 09:00

A Bosch igazán jelentős üzletet visz Oroszországban: három gyárban mintegy 3500 főt foglalkoztatnak, amelyekkel csak tavaly 1,2 milliárd eurót keresett a vállalat. Ám a napokban a német beszállító is beszünteti oroszországi részlegének működését, hivatalosan azért, hogy kivizsgálja az ukrán külügyminiszter állítását, amely szerint Bosch alkatrészeket találtak az oroszok kilőtt katonai járműveiben.

Állítólag ilyen kilőtt csapatszállító járművekben találtak friss Bosch alkatrészeket.
Állítólag ilyen kilőtt csapatszállító járművekben találtak friss Bosch alkatrészeket.

A beszállító a 2014-es krími invázió óta hivatalosan nem szállíthat alkatrészeket orosz katonai járművekbe, és azokat az elemeket, amelyek használhatók lennének ilyen célra, kifejezetten azzal a feltétellel értékesíti, hogy azok csak civil gépjárművekbe kerülhetnek. Épp ezért az ukrán állítások miatt most vizsgálat indul az orosz részlegnél, és amíg ez tart, a Bosch teljes oroszországi részlege felfüggeszti a működését, nehogy folytatódhasson az alkatrészek nem rendeltetésszerű beépítése.

Eközben lapértesülések szerint a német Gazdasági Minisztérium is vizsgálatot indít, amely azt vizsgálja, hogy a Bosch megsértette-e az export-korlátozásokat.