A VW Amerikában is egy vagyont költ villanyautókra

2022.03.22. 09:31

A Volkswagen észak-amerikai részlege is beszállt az elektromos járművekről szóló ígéretek nagy kórusába: óriási pénzösszeg elköltéséről beszélnek, de ami ennél is fontosabb, helyben tervezett, fejlesztett és gyártott modelleket ígérnek.

id4us

A 2027-ig elkölteni ígért 7,1 milliárd dollár elég szép összeg, ahhoz képest viszont aprópénz, hogy helyi tervezésű autókra is futnia kellene belőle. Ráadásul 25 új elektromos autóról van szó, amelyek közül néhányat nyilván nagy mennyiségben szeretnének gyártani a helyi piacra.

Az ellentmondás feloldása valószínűleg abban rejlik, hogy az amerikai modellfejlesztés már a kész globális platformok felhasználásával folyik majd, azaz a helyi hozzáadott érték leginkább új formaterveket jelenthet, ezeket viszont szabványos alapokra gyárthatják majd, szabványos üzemekben.

Bár a VW amerikai részlegét vezető Scott Keogh elsősorban a villanyautós tervekről beszélt, az is kiderült, hogy Észak-Amerikában az elektromos modellek gyártására csak jóval 2030 után állna át teljesen a cég, ami logikus is: odaát a szabályozás sokkal kevésbé sietteti az elektromos átállást, mint Európában.

Globálisan sokkal nagyobb összeget költ a cég fejlesztésekre: tavaly 159 milliárd eurós keretet határoztak meg a következő öt évre, ennek a nagyobb részét azonban Európában és Kínában tervezik elkölteni.