BYD és Ikarus elektromos buszok jönnek a Volánhoz

2022.03.24. 17:32 Módosítva: 2022.03.24. 17:32

Még tavaly júniusban írt ki a Volánbusz három részletben közbeszerzést, összesen száz elektromos buszra. Ennek az első, nagyon szűk határidővel kiírt budapesti körét a Mercedes-Benz nyerte meg - ezek voltak azok a buszok, amelyekre az Eucharisztikus  Kongresszus és a Vadászati Világkiállítás miatt volt sürgősen szükség - és  ezeknek a Mercedes eCitaróknak egy része a mai napig nem állt forgalomba a fővárosi agglomerációban.

Most, nyolc hónappal később a tender többi részének is lett eredménye, azokat a komáromi BYD és a székesfehérvári Ikarus vitte el. Érdekesség, hogy mindkét cég kínai busszal indult, a BYD a K9-es típussal, míg az Ikarus a CRRC kissé módosított változatával nyerte a közbeszerzést. Ez az összesen hatvan villanybusz vidéki nagyvárosokba kerül. A BYD K9-esekből 11 Zalaegerszegre, 13 Győrbe, tíz Szolnokra, nyolc Szegedre, hat pedig Egerbe jut. A 12 darab Ikarus-CRRC 120e Székesfehérváron fog forgalomba állni. Nagy valószínűség szerint ez utóbbi városba is a BYD szállíthatta volna az új buszokat, azonban a komáromi-kínai cég az utolsó pillanatban visszavonta a pályázatát, ezzel gyakorlatilag az Ikarus ölébe hullott a győzelem.

A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, amit az Európai Beruházási Bank hiteléből finanszíroz a magyar állam. Az új villanybuszok az év második felében érkeznek meg a vidéki nagyvárosokba, így még ebben az évben birtokba vehetik az utasok a környezetbarát járműveket.