Indiában gyárt majd villanyautókat a Suzuki

2022.03.25. 06:13

A Suzuki, amely a Maruti révén India legnagyobb autógyártója is, eddig kevés jelét adta, hogy érdeklődne a villanyautó-gyártás iránt, de most úgy néz ki, Indiában mégis elkezdik az ilyen irányú fejlesztéseket.

suzukigujarat

A bejelentés szerint 31 milliárd rupiát – durván 406 millió dollárt – költenek a Suzuki Motor Gujaratnál a villanyautó-gyártó kapacitás kiépítésére, míg 73 milliárd rupiából, azaz 956 millió dollárból saját akkumulátor-gyár létesítését tervezik. Hogy milyen elektromos autó gyártását indíthatják be Indiában, az egyelőre nem világos, viszont a gyártás elindítását 2025-re tervezik.

Indiában jelenleg egyébként a Tata elektromos modelljei uralják a piacot mintegy 70%-os részesedéssel. Két ilyen készül, két benzines modell átépítésével: a Tigor EV, ami egy apró szedán, illetve a Nexon EV, ami egy SUV. A dominanciájuk érthető is az áruk láttán: a Tigor 5,6, a Nexon 6,5 millió forintnak megfelelő összegért kapható. Magyarán a Suzukinak valami hasonlóan olcsóval kell előállnia, ha a villanyautók helyi piacán is versenyképes szeretne lenni.

Arról egyelőre nem tettek említést, hogy a Suzuki exportálhat-e az Indiában gyártott elektromos modellekből akár Európába, akár máshová, de egy ilyen lépés sem lenne meglepő.