10 kilométerre az F1-es versenytől robbantottak olajfinomítót a hútik

2022.03.26. 10:58

A Forma-1 szervezői annak ellenére sem szakítják meg a Szaúd-Arábiában, Dzsiddában rendezett gran prix-t, hogy a jemeni húti felkelők a versenypályától kevesebb, mint 10 kilométerre (kiegészítés: a távolság nem egyértelmű, más források 16 kilométert említenek) robbantottak fel egy olajipari létesítményt.

Kép: CNN
Kép: CNN

A felkelők szóvivője, Yahya Sarea szerint a csoport vállalta a felelősséget az Aramco üzemanyagtárolói ellen intézett drón- és rakétatámadásokért, de a célok között a főváros Rijád egyes szolgáltatói is szerepeltek. Az Aramco a Forma-1 jelentős szponzora, de az F1 szervezői szerint maga a pálya és a verseny nem volt célpont, ezért a döntéshozók és a hatóságok arra jutottak, hogy a verseny - fokozott biztonsági készültség mellett - folytatódhat.

A gran prix-t annyiban érintette a támadás, hogy a második pénteki szabadedzést 15 perccel el kellett halasztani, emellett minden tervezett médiaeseményt töröltek aznapra.

Frissítés: mint kiderült, a támadás után megbeszélést hívtak össze a csapatok, a felek 4 és fél órán keresztül vitatkoztak a verseny megtartásáról. A bojkottal fenyegető versenyzőket a BBC Sport cikke szerint állítólag azzal az információval győzték meg, hogy a szaúdiak nagyban meg tudják nehezíteni akár a versenyzők, akár a csapatok kiutazását az országból, a versenytechnikát szállító járműveket is könnyedén fel tudják tartóztatni a vámon. Hasonló eset legalábbis már történt 2019-ben.