Japán nem szállít több luxusautót Oroszországba

2022.03.26. 12:51

A JapanTimes cikke szerint Japán is csatlakozik az Oroszországot az ukrajnai invázió miatt szankciókkal sújtó országok sorához, ezek között szerepel a luxuscikkek (autók, ékszerek, műalkotások, stb.) exportjának leállítása, de a szigetország több más eszközt is bevet.

11

2020-ban a szigetország autóexportjának nagyjából 2 százaléka irányult Oroszországba, ezzel szemben az oroszok legnagyobb beszállítója Japán volt, az import több mint ötödéért feleltek az OEC szerint. Hogy pontosan milyen gyártókat és típusokat érint az intézkedés, arról egyelőre nincsenek információk. A japán kormány ezen felül visszavonta Oroszország "kiemelt kereskedelmi partner" státuszát. 18 Putyin-közeli, 81 egyéb, pl. hadászattal foglalkozó gazdasági szereplőt, négy bankot, és több személyt is feketelistára tettek, emellett befektetéseket és kölcsönöket is befagyasztottak.

Eközben Japán két legnagyobb olajcége, az Eneos és az Idemitsu is bejelentette, hogy nem vásárol több nyersolajat orosz beszállítóktól, emellett határozatlan ideig új megállapodásokat sem fognak kötni - az Eneos szerint a korábbi beszerzések április végéig futnak ki (a harmadik legnagyobb belföldi cég, a Cosmo eddig sem vett és ezután sem vesz orosz olajat). Ezzel olyan, szintén óriási szereplők mellé állnak be a japánok, mint a francia TotalEnergies és a holland-angol Shell, a kieső nyersolajat közel-keleti partnerektől tervezik pótolni.

Mindeközben: Oroszország - valószínűleg Tokió határozott állásfoglalása miatt - már a hét elején felfüggesztette a Kuril-szigetekről szóló évtizedes párbeszédet, pénteken pedig hadgyakorlatot is tartottak a területen. A szigetekről köztudott, hogy mindkét ország a sajátjának tekinti őket.