Közel 300 ezres benzinpénzt kaphatnak a kaliforniai autósok

2022.03.27. 16:21

Az utóbbi hetek egyik legforróbb témája – legalábbis autós szempontból – az üzemanyagárak meredek emelkedése. Idehaza még érvényben van az árstop, de ha véget ér, nem számíthatunk semmi jóra. Nagyon sok országban már most is szembesülnek a jelentős drágulással, ez alól az Egyesült Államok sem kivétel. Kaliforniában segítséget kaphatnak az autósok.

Fotó: foxbusiness.com
Fotó: foxbusiness.com

Az államban jelenleg 5,91 dollár egy gallon üzemanyag ára, ez egyébként literre és forintra átszámolva durván 530 forintos benzinárat jelent. A hazai 480-as hatósági ár, és az egyes európai országokban tapasztalható, akár 800 forint fölötti számok ismeretében ez nem olyan durva, de a durván 380-as literenkénti USA-átlaghoz képest igen sok. A legolcsóbb Missouri államban, ott alig 340 forintra jön ki, ha átváltjuk.

Kaliforniában éppen ezért már dolgoznak is egy olyan megoldáson, amely könnyebbé tehetné az autósok helyzetét. Gavin Newsom kormányzó egyrészt megpróbálja elhalasztani az üzemanyagok adótartalmának emelését, másrészt pedig arról is tárgyalások folynak, hogy az államban bejegyzett gépjárművek tulajdonosai mintegy 400 dolláros támogatásban részesülhetnek. Ezt ráadásul kétszer vehetik igénybe, tehát összességében kábé 270 ezer forintnyi kedvezményt kapnak tankolásaikhoz.

Ez a lépés mintegy 8 milliárd dollárba kerülhet Kalifornia államnak, ha pedig az adóemelést is elhalasztják, az további egymilliárdnyi bevételkieséssel járna. Persze egy ilyen intézkedést könnyen igazságtalannak találhatnak azok, akik nem autóznak: a tömegközlekedést a tervek szerint három hónapra ingyenessé, de legalábbis kedvezményessé tennék, ami durván hárommillió embert érintene.