Újabb középmotoros Aston Martin a láthatáron

2022.03.29. 06:04

Ha minden igaz, a hathengeres Ferrari 296 GTB ellenfelének szánják, de a saját tervezésű V6-os helyett a Mercedes sportrészlegének modelljeiből jól ismert négyliteres V8-as kerülhet bele.

Az Aston Martin eddig elsősorban orrmotoros modelleket gyártott – az új csúcsmodellt, a Valkyrie-t leszámítva – de úgy néz ki, itt is valamiféle szemléletváltás várható. Nem csak a 2024-re ígért Valhalla lesz középmotoros, de a Vanquish néven emlegetett, nagyobb sorozatban gyártható modell is.

A brit Autocar híre szerint különbség a 2019-es Vanquish Vision Concept tanulmányhoz képest elsősorban a motor lesz: a saját tervezésű hathengeres helyett, ami túl sokba került volta, itt is az AMG bevált, négyliteres V8-asát alkalmazzák majd, hibrid hajtásrendszerbe kötve.

Várhatóan ez lesz a kínálat alján, de ez sem jelent kis teljesítményt, hiszen a konkurencia is a 650-850 lóerős sávban mozgó típusokat kínál, így ezt az Aston Martinnak is hoznia kell. Az AMG nyolchengeres turbómotorjának legerősebb változata jelenleg 720 lóerő körül van, így hibrid rendszerrel kiegészítve jó eséllyel hozza is a szükséges teljesítményszintet.

Az új típus 2025 környékére várható, az árát pedig jelenleg 250 ezer angol font, azaz 112 millió forint környékére becsülik – ezzel az Autocar szerint messze a legolcsóbb sportkocsi lesz az évtized közepén az akkori Aston Martin kínálatban.