Nekivágnál a bozótosnak egy BMW Z3-mal?

2022.03.30. 13:44

A BMW Z3-nak sok remek tulajdonsága van: egy ma is kívánatos, kicsi és mozgékony roadster, amit akár sorhatossal is meg lehet venni. De a terepképesség nem tartozik az erényei közé és van, aki szerint ez nagy hiba. A Facebook Marketplace-en tűnt fel egy eladó 1998-as Z3, amit egy nagyobb lélegzetvételű túra miatt könnyű terepezésre alakítottak.

A wokingi eladó egy négyezer mérföldes, azaz több, mint hétezer kilométeres, Európát átszelő, a Gumball túrák nyomán Gumbalkanra keresztelt, vad utazásra készítette a BMW-t. Az autó átalakítását nem vitték túlzásba, a stratégiailag fontos pontokon nyúltak hozzá: 4-5 centivel megemelték a hasmagasságot, 15 colos lemezfelnikre szerelt terepgumikat raktak alá és két nagy, kiegészítő fényszórót is felszereltek. Most már állja a sarat.

A végeredmény annak ellenére is nagyon király lett, hogy a változtatások listája minimális. A motor maradt gyári: egy megbízható, M44B19 motorkodú, 1,9 literes szívó benzines. A túra előtt átesett egy kisebb szervizelésen, így az összes szűrőt, olajat és a gyertyákat is lecserélték, ennél mélyebb beavatkozásra azonban nem volt szükség.

A tulaj, Jiri az Egyesült Királyságból indult lábon, hogy aztán csatlakozzon a Csehországból induló túrához, hogy aztán Európa-szerte több ország, például Franciaország, Németország, Bosznia és Szerbia érintése után elérjék a célt, Romániát. Közben még Magyarországon is megfordult a kis Z3. Az autó derekasan helyt állt, hiszen mindenféle probléma nélkül letolták vele a képek alapján helyenként elég durvának tűnő utat. Sőt, innen simán visszakocsikáztak vele a szigetországba, szintén probléma nélkül.

Most, hogy az utazás véget ért, Jiri 1850 fontért, azaz nagyjából 820 ezer forintért kínálja eladásra a remek sztorikkal gazdagított, csodás tájakat megjárt és a megbízhatóságát sokszorosan bizonyított, 24 éves Z3-ast.

Ha érdekel, hogy két, szintén korosodó BMW mit tud a mérőpadon, akkor mindenképp tekintsd meg az Erőmérőben: