Ha a tahó előzés sportág lenne, ők örökös bajnokok lennének

2022.04.03. 08:59

Az előzés alapvetően egy odafigyelést, körültekintést igénylő manőver, mert nem veszélytelen. Bár viszonylag ritkán van belőle baleset, de olyankor szinte mindig súlyos. Ennek ellenére a hazai utakon rémisztően gyakoriak azok az esetek, amikor nemhogy figyelmetlenségből, hanem kendőzetlen szándékossággal törtetnek előre egyesek. Mint ahogyan a Budapesti Autósok oldalán nemrég közzétett videóban is látható.

A portál két fedélzeti kamera felvételét illesztette egymás után. Az első Nagycenk és Sopron között készült, és konkrétan a kamerás autó utasait veszélyeztette egy Citroën. Egyenes útszakaszról van szó, így a hajmeresztően manőverező sofőr már az előzés megkezdésekor jól láthatta, hogy jönnek szemből. Ez azonban nem igazán érdekelte, úgy folytatta dolgát, mintha szabad lenne a terep. Igaz, mintha lett volna egy pillanat, ahol elbizonytalanodott, és inkább visszahúzódott volna. Az ütközést csak úgy sikerült elkerülni, hogy a dashcames autó lehúzódott a padkára, kicentizve az útjelző karókat. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a vétlen kocsiban egy másfél éves kislány is utazott.

A második felvételen egy 3-as Golf a hunyó. Jól kivehető, hogy szemből már villognak is rá, nagy eséllyel fékezésre kényszerítette az érkezőket. Mert ő kapásból többet is akart előzni egyszerre, holott a kamerás autó elé még kényelmesen befért volna, amíg elengedi a szembejövőket.

Persze, értem én, hogy olykor frusztráló lehet, hogy haladnánk, de előttünk lassabban mennek, vagy éppen tötymörögnek. De egyáltalán nem megoldás, hogy akkor mindenki másra fittyet hányva, a többi közlekedőt veszélyeztetve úgy előzgetünk, mintha az egész úttest csakis a miénk lenne. Az ilyen öntörvényűeknek semmi keresnivalójuk nincs a közutakon.

Nemrég például egy Audi A3 előzött körforgalomban, külső íven:

Borsodban egy BMW-snek gurult el a gyógyszere, és 180-nal száguldott el a szirénázó mentő mellett:

Miskolcon a zebra sem volt akadály:

Március végén egy mercis nem tudott uralkodni magán:

Talán megtetszett neki a tavalyi audis produkció: