Kamu árakkal hirdetett a kereskedés, durva lett a büntetés

2022.04.03. 12:11

Elmarasztaltak két amerikai Nissan márkakereskedést, amiért valótlanul kedvező árakat szerepeltettek hirdetéseikben, miközben az ügyfeleket rákényszerítették, hogy drágábban vásároljanak. Mindkét szalonnak 500 ezer dollár, azaz mintegy 166 millió forintnyi büntetést, illetve kártérítést kell fizetnie.

nissan nose

Az Arizona államban működő ABC Nissanról és Pinnacle Nissanról van szó. Meglehetősen alacsony árakkal hirdették autóikat, ezzel csalogatva a potenciális vevőket. De ezek az árak csak addig voltak igazán vonzóak, amíg az ügyfél komolyabb érdeklődést nem mutatott az autóvásárlásra. Fölösleges kiegészítőkkel ugyanis jelentősen megemelkedett az összeg, amit megpróbáltak ráerőltetni az emberekre.

Voltak, akiknek azt mondták, egyes opciókat kötelezően meg kell rendelniük az autókba. Például nitrogénnel töltik az abroncsokat, vagy okvetlenül be kell ikszelni a színezett üvegeket, az ajtóélvédőket, esetleg a karosszériát védő bevonatot. Ezekkel aztán bőven felkúszott az ár a hirdetésben szereplő fölé. Más esetekben azt állították, hogy az adott extrákkal már felszerelték az autót, azokat eltávolítani nem lehet, sőt azzal is érvelték, hogy amennyiben egy-egy vevőnél belemennének a kiegészítők elhagyásába, akkor másoknál is meg kellene tenniük.

A kereskedések képviselői természetesen tagadták a tisztességtelen gyakorlatot. A bíróság azonban nem nekik adott igazat: arra kötelezték őket, hogy kártalanítsák a vevőket, ennek összege a kiszabott büntetéssel együtt 500 ezer dollár, azaz mintegy 166 millió forint szalononként. Emellett azt is előírták nekik, hogy változtassanak az eddigi gyakorlaton, hirdetéseik legyenek őszinték és átláthatóak. Az ítélet még nem jogerős.