Tíztagú lesz az új Fiat modellválaszték

2022.04.04. 15:17

A Stellantis megalakításának kapcsán felmerült egyik legfontosabb kérdésre érkezett válasz: arra, hogy mi lesz a Fiattal.

Az utóbbi évtizedben a Fiat Chrysler, amely inkább a nagyobb nyereséggel kecsegtető prémium modellek fejlesztésére koncentrált, eléggé elhanyagolta az olasz népautó-márkát. Ennek az eredménye a jelenlegi, leszűkült választék, ám a Fiat márkát igazgató Olivier Francis szerint, aki a brit Autocarnak beszélt cége terveiről, már megvannak a kínálat megújítására vonatkozó tervek.

Ezek szerint tíztagú lesz a Fiat paletta, bár ennek a mennyiségnek a felét haszonjárművek teszik ki. Négy globális Stellantis furgon, illetve a brazil gyártású Strada pickup alkotja majd a kínálatnak ezt a felét. A Strada várhatóan megmarad latin-amerikai specialitásnak, Európába szinte biztosan nem hozzák el.

Emellett öttagú személyautó-kínálatot terveznek: ezek közt lesz egy Punto méretű városi kisautó, amely már 2023-ra elkészül, három, különböző méretű SUV-jellegű autó, és az 500-as, amely várhatóan szintén új műszaki alapokra kerül a későbbiekben. Francis azt is megerősítette, hogy a Panda nevet tovább használják, a három közül az egyik SUV kapja majd meg.

A cégvezető szerint továbbra sem gondolkodnak alsó középkategóriásnál nagyobb autókban. Az európai választék teljes elektromosítását 2027 környékére látja elérhetőnek, bár már korábban is szeretnék elérni, hogy minden típusból készüljön elektromos kivitel is a benzinesek mellett.

„A Fiat lehet a nép Teslája: a villanyautó-márka mindenkinek. Egyértelműen arra van szükség, hogy az elektromos autózás költségei csökkenjenek.” - mondta Francis, ezzel már a márka stratégiai céljára utalva.

A következő évek azonban még inkább a szabványosításról szólnak majd: viszonylag hamar át kell állni a PSA fejlesztésű szabvány padlólemezekre, hogy csökkenthessék a gyártás költségeit, és mivel az STLA Small platform csak 2026 környékén készül el, addig a Fiat várhatóan a Peugeot 208-asból és 2008-asból, illetve Citroën és Opel testvérmodelljeiből ismerhető CMP platformot alkalmazza majd.