Csettegő-bőgő-vibráló villanyautókat gyárthat a Hyundai

2022.04.05. 16:41

A Hyundai egy nemrég beadott szabadalmi kérelme szerint a villanyautók sima és csendes karakterisztikája potenciális vevőket riaszthat el, ezért olyan technológián dolgoznak, ami képes imitálni az évtizedek alatt megszokott zajokat és rezgéseket. 

A beadvány szerint a villanyautókban főleg az alapjáratot, a váltásokat, a megállások és elindulások hatásait szimulálnák. Mindehhez nem használnának külön hardvert, a fentieket bármilyen villanyautó képes lenne produkálni az audiorendszeren lejátszott hangokkal, a kijelzőkön futó valós motoradatokkal (pl. fordulatszám-mérővel) és a villanymotorral mesterségesen gerjesztett vibrációkkal. Létező típusok, pl. turbómotorok viselkedését is tudnák imitálni a megfelelő időben, megfelelő erősséggel közvetített rezgések révén.

A Hyundai nincs egyedül ebben a felismerésben/törekvésben, a Toyota korábban már előállt hasonló, de még inkább az autórajongókra irányított ötlettel: a japánok egyenesen a kéziváltót hoznák vissza a villanyautókba - persze csak virtuálisan. Alig egy évtized alatt tehát az élére állított pénzérmét egyensúlyozó V12-esek finomságától eljutottunk a ló túloldaláig, ahol már a közel tökéletes csendet és nyugalmat kell kiküszöbölni. Furcsa trend, de legalább látszik belőle, hogy néhány gyártó még nem felejtkezett meg teljesen az oldschool rajongókról.