Nem húzódott le a műszaki hibás furgon, telibe kapták hátulról

2022.04.05. 10:33

Meghökkentő, de egyben több szempontból is tanulságos videót tett közzé a Magyar Közút. A felvételt a társaság kamerája az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán készítette. Jól látszik, hogy egy fehér, platós kisteherautó nagyon lassan halad a középső sávban, ha pedig a lámpáját figyeljük, arra tippelhetünk, hogy a sofőr indítgatni próbálta a meghibásodott járművet.

Több száz métert haladt még a középső sávban, az érkező autósok kikerülgették, ki jobbról, ki balról. Aztán jött egy személyautó, amelynek vezetője sajnos nem észlelte időben az akadályt, és belerohant a kisteherautóba. Ketten súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült meg a balesetben.

A felvételnek több fontos tanulsága is van. Egyrészt, ha valaki műszaki hibát észlel, lelassul az autója a gyorsforgalmi utakon – de egyébként bárhol máshol is –, próbáljon meg minél előbb lehúzódni, és minden lehetséges módon jelezni a problémát a többi közlekedőnek. Ebben az esetben például teljesen érthetetlen, miért halad hosszan a középső sávban a furgonos.

Másrészt pedig az is feltűnő, hogy bár nyilván nagy a sebességkülönbség, de a kisteherbe csapódó személyautó sofőrjének látszólag elég sok ideje lehetett arra, hogy észlelje az akadályt, sőt például a közvetlenül előtte haladó autósnak is sikerült kikerülnie azt. Igaz, az is megfigyelhető, hogy több közlekedő hagyja a kikerülést az utolsó méterekre. Végül azonban valamilyen oknál fogva mégis bekövetkezett a baleset.

Harmadszor pedig: rémisztő, hogy sokan egyszerűen elhajtanak a baleset helyszíne mellett, minden bizonnyal azzal a gondolattal, hogy majd valaki más megáll. Pedig ilyenkor nagyon fontos tud lenni, hogy minél gyorsabban érkezzen a segítség. Akik viszont megállnak segíteni, mindenképpen tegyék azt a körülményekhez képest biztonságos keretek között. Végül, fontos az érkező mentők, rendőrök, tűzoltók számára a biztonsági sáv kialakítása is, ezt jelen esetben leginkább csak külön utasításra tették meg a feltorlódott járművek vezetői.

Forrás: Magyar Közút