12 négyzetméter napelemmel spórolnának a német buszok

2022.04.06. 10:02

A német Sono Motors elektromobilitással foglalkozó cég a müncheni közlekedési vállalattal (Münchner Verkehrsgesellschaft, MVG) együttműködve teszteli a napelemes megoldását, ami a tesztfázisban egyelőre egy dízelmotoros busz mögé kötött, napelemekkel borított példányt jelent.

A cég szerint különösen az emelkedő energiaárak mellett lehet kifizetődő a buszok szolárpanelekkel támogatott elektromosítása, előzetes számítások szerint évente 2500 liter üzemanyagot és 6,5 tonna széndioxodot lehetne így megspórolni buszonként. A megoldás 20 fotovoltaikus modulból áll, teljes felülete 12 négyzetméter és 2000 watt energiával képes ellátni a jármű akkumulátorát és elektromos rendszereit (pl. fűtés-hűtés, levegőkeringetés).

Ezzel nem csak üzemanyagot spórolnának, de a stabil áramellátás miatt az akkuk élettartama is növekedne, így hosszú távon a fenntartáson is lehetne fogni valamennyit. Az MVG vezérigazgatója, Veit Bodenschatz szerint a jelenlegi tesztüzemben azt vizsgálják, melyik útvonalakon lehet leghatékonyabb a rendszer (szűkebb, árnyékos szakaszokon természetesen kevésbé lenne kifizetődő). A cél természetesen a lehető legtöbb busz átállítása a napenergia hasznosítására, eddig olyan, nagyobb cégekkel írtak alá megállapodásokat, mint a MAN, az easymile vagy az ARI Motors.