Összeomlott az orosz autópiac márciusban

2022.04.06. 10:32

Ahogy sejthető volt, a háború kapcsán életbe léptetett szankciók nem kedveznek az autóvásárlásnak sem Oroszországban. Aki mégis ilyesmit tervez, szegényes választékot és magas árakat talál.

kreml

Oroszország legnagyobb autókereskedője, a Rolf esetében például 60%-ot estek az eladások, és állítólag másutt is hasonlóan drámai a helyzet. A nagy nemzetközi gyártók egy jelentős részének kivonulása a még elérhető autók árát is felverte, az állami statisztikai adatok szerint is 29%-kal, de egyes becslések szerint a valós adat közelebb lehet a 40%-hoz.

A helyzet egyébként a kínai és indiai gyártmányoknak kedvez, mivel más termék nemigen maradt a piacon: a külföldi alkatrészgyártók helyi üzemeinek leállása miatt a helyi gyártók nagy része sem termel.

A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy az oroszok már Kazahsztánba járnak át autót vásárolni: egy, a határtól 180 kilométerre levő kazah autókereskedésben a jellemző 1% helyett a vevők 10%-a volt orosz az elmúlt hónapban.

Nyilván nagyon sok múlik egy-egy politikai döntésen, illetve a háború alakulásán, de jelenleg nemigen látszik olyan forgatókönyv, amely rövid távon ne az eladások további csökkenését jósolná Oroszországban, még úgy is, hogy az elmúlt hónapban 15 éves mélypontot ért el a piac.