Lekapnák a fényhidakat a georgiai rendőrkocsikról

2022.04.08. 17:24

Az Egyesült Államok rendőrségi járőrautóira kötelező a megkülönböztető jelzések felszerelése. Az erre vonatkozó részletes szabályok azonban a tagállamonként némileg eltérhetnek. Ezt a lehetőséget használta ki nemrég Georgia állam republikánus képviselője, akinek törvénymódosítási javaslata szerint a jövőben nem lesz kötelező az állami rendőrség (State Police) járőrautóinak tetejére fényjelzéseket felszerelni, elég lesz csak az első és hátsó szélvédő mögé, valamint az első hűtőrácsba beszerelni a fényeket. Ezt azzal magyarázta, hogy a mai technológiák már megengedik, hogy olyan LED-es fényeket építsenek a rendőrautók karosszériaelemeire, amelyek kikapcsolt állapotban alig észrevehetők, bekapcsolva viszont mégis jól láthatók. Szerinte az új megoldással a rendőrautók nagy mennyiségű üzemanyagot is spórolnának, ugyanis a fényhíd, bármennyire lapos is, növeli a járőrkocsik légellenállását, ezzel a fogyasztását.

1

Jasmine Clark demokrata képviselő viszont aggodalmát fejezte ki az ötlettel kapcsolatban, ugyanis szerinte így nehezebben lesznek azonosíthatók a georgiai járőrautók, ami rendőri túlkapásokra adhat okot. Clark szerint, ha kevesebb fényjelzés van a járőrautókon, akkor a közlekedés más résztvevői nehezebben fogják észlelni a rendőrség járműveit, ami így veszélyezteti a közlekedésbiztonságot. A demokrata képviselő szerint az újabb fajta lapos, LED-es fényhidak elhagyása esetén elenyésző mennyiségű üzemanyagot spórolnának meg a rendőrség autói.

A szkeptikus hangok ellenére az atlantai képviselőház végül 105:55 arányban jóváhagyta a törvénytervezetet, amit még Washingtonnak is el kell fogadnia, és nagy valószínűséggel el is fogadnak majd. Jelenleg egyébként Georgiában egy rendőrőrs maximum kettő fényhíd nélküli rendőrautót használhat, az új törvény értelmében viszont az összes rendőrautó fényhíd nélküli lehet. Persze nem szerelik le a régebbi kocsikról azokat, kizárólag az új beszerzésekre vonatkozik majd ez a törvény. A State Patrol hamarosan bemutat egy demóautót, hogy mégis, pontosan hogyan képzelik a fényhíd nélküli rendőrautókat.