Együtt fejleszthet sportautóplatformot a BMW és a McLaren

2022.04.09. 17:11

Amikor legutoljára együttműködött a két márka (vigyázzunk, a ma működő McLaren Automotive nem ugyanaz, mint az F1-ért felelős McLaren Cars), legenda született: a McLaren F1-et a németek 618 lóerős, 6,1 literes V12-ese hajtotta sokáig érinthetetlen rekord sebességekig. Az együttműködés híre, de legalábbis az időzítése azért furcsa, mert mindeközben a konkurencia is kacsingat a britek irányába, úgy hírlik, az Audi szeretné bevásárolni magát a McLaren Forma-1-es istállójába.

1995-mclaren-f1-gooding-and-company-auction-2020-nose

A BMW és a McLaren együttműködése persze most tovább menne, mint egyszerű motorbeszállítói kapcsolat, ténylegesen együtt dolgoznának ki egy olyan, teljesen új architektúrát, amit később mindkét márka használna a sportautói alatt. Egyelőre annyit tudunk, hogy a két cég március 24-én aláírt egy megállapodást, de hogy ez csak szándéknyilatkozat-e vagy annál több, az csak később derül ki.

A wokingiak sportautós eredményei megsüvegelendőek, a BMW pedig elkötelezett az elektromos autók iránt, így a kooperáció komoly lehetőségeket hordoz mindkét fél számára: a fejlesztési kiadások megfelezésével a McLaren kedvezőbb áron kínálhatja az autóit, a BMW pedig egyszerre közvetíthet magáról villanyautós és sportos imidzset.