Ilyen az új dubaji rendőrautó, a Ghiath

2022.04.11. 12:52

A Nissan Patrol/Armada típusból szabtak egyedi rendőrautót a Dubaj rendőrsége számára, új karosszériaelemekkel és integrált megkülönböztető jelzésekkel. Az autó emlékeztet a korábban kiállított Beast Patrolra, de van egy csomó markáns eltérés is: itt-ott egyértelműen változtattak, egyszerűsítettek a formaterven, kívül és belül egyaránt.

A Ghiath-nak elnevezett autón néhány megoldás, például az ablakok formája ugyan utal rá, hogy az alapja a járőrautóként egyébként is alkalmazott Patrol lehet, de egyetlen közös karosszériaelem sem maradt. A W Motors autója szögletessége miatt inkább emlékeztet egy Range Roverre, mint bármelyik Nissan terepjáróra. Mutattak belőle a rendőrségi festésű mellett egyszerű, fekete változatot is, bár nem tudni, hogy lehet-e majd kapni civilben is, vagy ezt is csak hatóságoknak szállítják majd.

A saját formaterv persze csak a legkevésbé hasznos funkció a sok közül, ami a rendőrségi terepjáró sajátja. Utólag felszerelt fényhíd helyett a tetősínbe és a tető első és hátsó peremébe integrálták a megkülönböztető jelzés fényeit, hátul pedig könnyen tisztítható műanyag ülések, rácsozott oldalablakok, plexi térelválasztók és automata biztonsági övek gondoskodnak róla, hogy aki ide kerül, ne nagyon tehessen kárt sem magában, sem másban, sem az autóban.

Ezzel azonban még nem ért véget a különleges megoldások sora: a tetőből 360 fokban forgatható megfigyelőkamera emelkedhet ki, és a normál felszerelés része egy drón is. Az autó műszaki megoldásairól viszont nem tudunk sokat: valószínű, hogy az Armadából ismert 5,6 literes, 400 lóerős V8-as motort alkalmazzák itt is.

Aki mostanában jár Dubajban, az elvben már találkozhat is a Ghiath első példányaival, mivel az ottani rendőrség már elkezdte a modell rendszeresítését, bár arról egyelőre nincs információnk, hogy hány ilyen különlegességgel tervezik fejleszteni a flottát.