A Kia szerint a zene hatással van a hatótávra

2022.04.13. 17:42

Azt már tudjuk, hogy a zenének hatalma van - pl. stílustól függően másképp nőnek a növények, és az ember sebességérzetét is befolyásolni tudja, hogy milyen dal szól vezetés közben. A Kia Egyesült Királyságban működő leányvállalata egy akusztikával és pszichoakusztikával foglalkozó csoporttal együttműködve készített egy olyan felmérést, amelyben a zene és a villanyautók hatótávjának kapcsolatát kutatták.

420A9000

A teszthez egy csúcsfelszereltségű, Meridian Audio prémium hangrendszerrelt szerelt EV6-ot használtak, a résztvevők - akiknek nem volt korábbról tapasztalatuk villanyautókkal - egy meghatározott, 29 kilométeres kört kellett levezetni, miközben gondosan összeállított zenelistát kellett hallgatniuk.

A tanulmány szerint a különböző stílusoknak mérhető hatása volt a vezetési stílusra, egyszersmind a valódi hatótávra. A legtakarékosabban (konkrétan négyszer olyan hatékonyan, mint a többi műfaj esetében) komolyzenére, pl. Beethovenre vezettek a sofőrök, a gyorsabb popdalok viszont kétszeresen rontották ugyanezt, utóbbira a The Weeknd’s ‘Blinding Lights’-ot hozták példaként.