A francia kormány is sokallja a Stellantis vezér fizetését

2022.04.14. 06:05

Európa legjobban fizetett autóipari vezetője lehet Carlos Tavares, akinek a fizetéséről és egyéb juttatásairól a napokban szavaz a Stellantis első közgyűlése.

h2_carlos-tavares

Ennek kapcsán beszélt arról a Stellantisban 6,2%-os részvénycsomaggal rendelkező francia állam képviselője, hogy túlzásnak tartja a vezérigazgató neve mellett szereplő összegeket. A 19 millió eurós fizetés ugyanis csak egy része a teljes csomagnak: egy 32 millió eurós részvénycsomagról, és egy 25 millió euró értékű hosszú távú kompenzációról is szó van. Egyes számítások szerint Tavares kedvező gazdasági mutatók mellett akár 220 millió eurót is szakíthatna 2026-ig.

Ez egyfelől nyílt zsebben turkálásnak tűnhet, másrészt viszont létezik a dolognak egy olyan értelmezése, amely szerint ez a francia adófizetők pénzéből jön le. Ezért a francia kormány képviseletében nyilatkozó Gabriel Attal azt mondta, ezek semmiképp nem normális számok. Így legalábbis kérdéses, hogy a részvényesek megszavazzák-e a vezérigazgató fizetését.

Tavares fizetése persze nem példátlan az iparágban, de a legmagasabbak közé tartozik. Mary Barra, a GM vezérigazgatója 23,7 millió eurót keresett 2020-ban, de például Herbert Diess, a Volkswagen vezetője ugyanabban az évben kénytelen volt beérni 8 millió euróval.