Tesla Model Y, mint sivatagi offroader?

2022.04.20. 10:55

A Tesla Model Y egészen friss darab, de a tunerek már most megtalálták maguknak: a Kínában működő Bitauto Garage csapata, ami a videó szerint jó pár beteg projektet vitt már végig, egy homokjáró offroadert épített belőle, amihez egyedi felfüggesztést is terveztek.

bitauto-garage-can-tesla-survive-in-the-desert-we-4cda.png

Már a külsőségeken is látszik a cél: a villanyautósan alacsony súlypont miatt kevésbé borulékony az autó, de a kissé filigrán csövezés remélhetőleg megvédi a kocsitestet; a szélesítéseket a 32 colos General MT5 gumik követelik meg; a fényhíd és a csörlő pedig szinte kötelező elem. Nem csak a látszatra adtak a kínai építők, az egész felfüggesztést is átalakították, hogy megfeleljen a dünék közti overlandinghez és terepezéshez.

Egyedi alsó és felső lengőkart gyártottak, de sokkal érdekesebb, hogy az első és hátsó motort is lejjebb szerelték, hogy csökkentsék a féltengelyek szögét, ami az emelés miatt nőtt volna meg. Utóbbival az volt a cél, hogy kisebb legyen a terhelés, egyben nőjön az élettartam, ám a teszteléskor - pontosabban egy ugratás alkalmával - az egyik így is megadta magát.

Az overlanding mondjuk nem az a műfaj, amire a villanyautók különösebben alkalmasak lennének (már csak a hatótáv és a töltés miatt is), de a terepesített keicar, az offroad-limuzin és a broncósított Jimny alapján a srácok célja inkább a szórakozás volt.