Hajmeresztő: szándékosan fordult forgalommal szembe az M85-ösön

2022.04.22. 10:39

Nagyon érdekes lenne egy kutatás, amely a forgalommal szemben haladók motivációját, az ilyen esetek körülményeit tárja fel. Sokan ugyanis hajlamosak az idős sofőrök életkorára fogni az efféle hajmeresztő manővereket. Persze, előfordul olyan is, hogy tényleg fogalma nincs valakinek arról, mit csinál, mert egyszerűen nincs olyan állapotban, hogy vezetni tudjon – ez amúgy további kérdéseket vet fel –, de sajnos az is elég gyakori, amikor a delikvens pontosan tudja, hogy tilosban jár. Van ugyanis példa arra, hogy hivatásos sofőr ad elő hasonlót, márpedig azt nehéz lenne a fentiekkel magyarázni, erőteljesen felmerül a szándékosság. Olyan is akad, hogy baleset miatti torlódást akarnak így elkerülni, sőt, ha jelzünk nekik, akár még vissza is villognak. A Magyar Közút egy újabb felvételt tett közzé, amelyben szintén nem véletlen hibát feltételezhetünk.

A Citroën C3 sofőrje némi hezitálás után döntött úgy, hogy forgalommal szemben indul el. Egy szabályosan érkező autónak láthatóan fékezni is kell miatta, de ez sem zavarja meg abban, hogy aztán a – normálisan közlekedők szemszögéből – belső sávban folytassa az útját. A Közút által jegyzett leírás szerint ráadásul itt az történt, hogy a Széchenyi pihenőhelyig a citroenes is szabályosan közlekedett, ott azonban kiállt az autóútról, és hosszas gondolkodás után lett szabályszegő.

Hogy miért tette ezt, nem tudni, talán elvétett egy lehajtót, és így szerette volna lerövidíteni a kitérőt ahelyett, hogy elmegy a következőig, és szabályosan átevickél a másik oldalra. Mindenesetre később a fertőszentmiklósi csomópont gyorsítósávjánál megállt, megfordult, és úgy folytatta útját.

Forrás: Magyar Közút