Megérkezett az első magán-VW a görög villanyautós szigetre

2022.04.22. 16:22

A Volkswagen sajátos propaganda-fogásának keretei közt korábban a hatósági járműveket cserélték elektromos autókra, most pedig a magántulajdonú járművek következnek.

Elsőként Thanos Papgiannis vehette át türkizkék ID.3 Pure típusú autóját, amellyel egy III-as Golfot váltanak ki. Ez utóbbi megfelelő ártalmatlanításáról és újrahasznosításáról is a Volkswagen gondoskodik, értelemszerűen nem a 18 km hosszú és 13 km széles kis szigeten, hanem a görög szárazföldön.

A terv az, hogy a következő hónapokban a szigeten található mintegy 1500 járművet egytől egyig a VW csoport elektromos járműveire cserélik: ID.3-asok és ID.4-esek mellett e-Up-okra és Seat MO elektromos robogókra. Ezekhez úgy 230 töltőpontot építenek ki, így nem valószínű, hogy gondot okoz majd a folyamatos használatuk.

A Volkswagen üzletfejlesztési vezetője, Maik Stephan úgy fogalmazott, hogy Asypalea a jövő mobilitásának laboratóriuma. „Ugyanaz a változás zajlik itt le, amit egész Európa megtapasztal majd, csak sokkal rövidebb időn belül.” - mondta.

Annyit azért hozzátennénk, hogy ez egy elég optimista megközelítés. Irreálisan magas kedvezmények nélkül a legtöbb III-as Golf tulajdonosnak Európában aligha telik elektromos járműre: nem hogy autó, de elektromos rásegítésű kerékpár sem kapható egy ilyen régi személyautó árából. Emellett Astypalea szigete más szempontból is inkább kivétel, mint jó példa: ekkora területen például biztosan nem lesz gond a villanyautókra jellemző korlátozott hatótáv, hiszen egy töltéssel tucatnyi alkalommal meg lehet kerülni az egész szigetet.