Európába is eljön az Xpeng modern villanyautója

2022.04.23. 07:05

Tavaly mutatták be az Xpeng P5 típusát, amelyről már a bemutató idején tudni lehetett, hogy Európában is tervezik a forgalmazását. Mostantól már meg is lehet rendelni, igaz, egyelőre csak holland, dán, svéd és norvég ára van.

A viszonylag nagy, ferde hátú modell ára Hollandiában 48 ezer euró, Dániában 390 ezer dán korona, Svédországban 550 ezer svéd korona, Norvégiában pedig 380 ezer norvég korona lesz. Ezek közül a norvég ár a legjobb – ez olyan 37 ezer eurónak, vagy 13,7 millió forintnak felelne meg – de gyanítható, hogy ezek még támogatás előtti, adókkal terhelt összegek. Az viszont egyértelmű, hogy a kínai alapárat, ami 157 900 jüan, vagyis 8,3 millió forint környékén lenne, meg sem közelíti a P5 európai ára.

A norvég ár egyébként a Tesla Model 3 alapárához van igen közel, ami nyilván nem véletlen: a kínai modell sok tekintetben a legolcsóbb Tesla közvetlen ellenfelének számít, fontosabb paramétereiben, méretében, formájában is hasonló ahhoz.

Az árkülönbség alapján nehéz is megindokolni, hogy miért ne vennének Teslát inkább, akik Észak-Európában villanyautót keresnek, de a kérdés nem ennyire egyszerű. Olyan részletek dönthetnek a kínai modell javára, mint a szállítási határidő: erről az Xpeng ugyan még nem nyilatkozott, de a legtöbb jel arra utal, hogy a kínai gyártókat messze nem sújtja olyan mértékben az általános alkatrészhiány, mint más kontinensek autóipari cégeit, és egyelőre olyan, nehezen kielégíthető mértékű kereslettel sem néznek szembe, mint a Tesla.