Így azért emészthetőbb lenne az új 7-es BMW

2022.04.24. 10:23

Az egész hét talán legfontosabb és legnagyobb visszhangot kiváltó történése az autóiparban az új 7-es BMW bemutatása volt. A formatervet a legóvatosabban fogalmazva is megosztónak mondanánk, az igazság viszont az, hogy ez inkább egyszerűen csak rettenetes. Egy orosz virtuáltuner, bizonyos Nyikita Csuiko azonban fogta magát, és kijavította.

Forrás: Nyikita Csuiko/ kolesa.ru
Forrás: Nyikita Csuiko/ kolesa.ru

Csuiko nem is egy, hanem rögtön két változatot készített az új 7-esből. Ezek közül talán a fenti sikerült jobban, a gyárinál sokkal diszkrétebb vesével, továbbra is keskeny, szögletes, de a valódinál jóval pofásabb fényszórókkal. Inspirációként az E38 szolgált. Az alábbinál már méretesebb a vese, de még nem idéz úgy egy vérhódot, mint a bajorok tényleges dizájnjai manapság. A fényszórót pedig még jobban eltalálta, mint a másik alkotásnál. Talán ha a kettőből gyúrna egyet, a fenti vesével, a lenti lámpával, az lenne a tuti.

Forrás: Nyikita Csuiko/ kolesa.ru
Forrás: Nyikita Csuiko/ kolesa.ru

Emlékeztetőül álljon itt egy kép az igazi 7-esről, hogy ne feledjük, honnan indultunk. Bár, ezt feledni sajnos aligha lehetne:

1

A 7-es formatervezője, Domagoj Dukec egyébként védelmébe vette munkáját. Azt mondja, nem véletlenül lett olyan a luxusszedán, amilyen, szerinte ugyanis egyes autóknak megosztónak, észszerűtlennek kell lenniük. Ez mondjuk stimmel is, kár lenne tagadni. Úgy fogalmaz, a vevők kétharmada az elegáns, harmonikus formákat keresi, ezért van az, hogy a slágermodellekhez, mint a 3-as vagy 5-ös, sokkal óvatosabban nyúlnak.

A maradék egyharmad azonban sokkal inkább azt igényli, hogy kitűnhessen a tömegből. Ezért aztán megkapják az egyediséget, például ezzel a 7-essel. Vagy éppen a 4-essel, ami a közelmúltban még csupán egy sportosabb 3-as volt, most viszont más karakterű, azoknak, akik megfizetik a különbözőséget.

Melyik a legszebb új 7-es BMW?

Gondolatait erősíti meg a márka vezető formatervezőjének, Adrian van Hooydonknak a véleménye is. Ő azt mondja, a jó dizájnnak nem kell megosztónak lennie, viszont maga a szépség megosztó. Igyekeznek kiszolgálni a szép és időtálló autókat keresőket is, de vannak, akik olyat akarnak, mint mondjuk egy X6: ezt vagy szeretik vagy utálják, középút nemigen létezik. Ilyen megközelítést a nagy példányszámú szériáknál, vagyis a 3-asnál és 5-ösnél nem alkalmazhatnak. Nem létezik egyetlen jó megoldás.

Forrás: Nyikita Csuiko/ kolesa.ru