Középső ujját felmutatva vagánykodott a szirénázó mentő előtt ez az audis

2022.04.24. 08:36

Sokan sokféle ökörséget elkövetnek az utakon, de a szirénázó mentő akadályozásánál lejjebb nemigen van ebben a műfajban. Most éppen egy ilyen helyzetet rögzített a fedélzeti kamera, amelynek felvételét aztán a Budapesti Autósok oldala hozta le. Íme:

Az Audi sofőrjét nem nagyon hatotta meg, hogy mögötte megkülönböztető jelzést használva érkezik a mentő. Voltak pillanatok, amikor egészen egyértelműen fel is tartotta azt, de egyébként is felháborító, ahogy vagánykodni próbál, mintha csak díszkíséretnek fogná fel a kék villogós járművet. Tovább súlyosbítja a helyzetet, ami a videóból nem, csak a beküldő kommentárjából derül ki: középső ujját felmutatva, majd egyéb kézmozdulatokkal is igyekezett az audis a mentősök tudomására hozni, hogy ő bizony nem hajlandó félrehúzódni.

Amellett, hogy amit csinált, egyértelműen kicsapja a biztosítékot minden normálisan gondolkodó embernél, még veszélyes is. Mint kiderült, a mentőben éppen egy súlyos állapotú beteget szállítottak, de egyébként is: soha nem tudhatjuk, mi zajlik a szirénázó járműben, talán valakinek az életéért küzdenek éppen. Ha nem is megy gyorsan a mentő, akkor is szabad utat kell neki adni, mert nem véletlenül használja a megkülönböztető jelzést.

Ha a beteget szállító járművet akadályozzák, hirtelen fékezésre vagy irányváltásra kényszerítik, az komoly következményekkel járhat. Az úgynevezett szállítási traumák ugyanis az állapot romlásához vagy másodlagos sérülésekhez vezethetnek. Ez pedig nagyban befolyásolja a beteg felépülési esélyeit. Ebben az esetben az agresszívan vezető audis egyrészt a kelleténél jobban is taposta a gázt, másrészt a követési távolságot sem tartotta be, és megkérdőjelezhető manővereket hajtott végre - bármikor balesetet okozhatott volna.

Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy az ilyen öntörvényű, felsőbbrendűségi érzetüktől gondolkodni nem tudó sofőrök jogosítványát örökre be kéne vonni, mert szemmel láthatóan alkalmatlanok a közlekedésre.

Nemrég egyébként maga az Országos Mentőszolgálat tett közzé egy videót, akkor egy szabálytalanul megforduló opeles okozott kis híján balesetet:

Valamint arról is írtunk, amikor Borsod megyében izmozott a mentővel egy BMW-s, 180 km/h fölötti tempóval, jobbról előzve a szirénázó járművet: