Felmerült, hogy eladna Nissan részvényeiből a Renault

2022.04.25. 12:10

Egészen biztos, hogy valamiféle komoly átszervezés jön a Renault-nál, ennek kapcsán röppent fel az a hír is, hogy a francia gyártó esetleg csökkentené részesedését a Nissanban.

rn

A Renault jelenleg a Nissan 43,4%-ának tulajdonosa, ezzel a legnagyobb részvényes, míg a Nissannak 15%-os részesedése van a Renault-ban, de ez utóbbiakhoz nem kapcsolódik szavazati jog. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy bár az eladásai alapján a Nissan a nagyobb cég, a fontos döntésekben minden esetben a Renault-é az utolsó szó.

Korábban nem a kapcsolat lazításáról hallhattunk a két gyártótól, épp ellenkezőleg: az együttműködés elmélyítése került szóba. Most azonban komoly anyagi problémák érhetik el a Renault-t annak kapcsán, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt várhatóan kénytelen lesz megválni a Ladától, és a többi orosz érdekeltségétől. A kieső bevételek részleges kompenzációja válna lehetségessé a Nissan részvények akár részleges értékesítésével.

A Renault kezében levő Nissan részvények értéke 7 milliárd euró felett van az árfolyam alapján, de az igen valószínűtlen, hogy a teljes csomagot eladnák, hiszen az a Renault és a Nissan szövetségének felbomlásához vezethetne, ami a jelek szerint egyik félnek sem áll érdekében.