Bemutatták a Mercedes T osztályt

2022.04.27. 11:20

Elsőre nem biztos, hogy logikusnak tűnik, amit a Mercedes csinált: fogták a tavaly bemutatott Citant, amelyből eddig is volt személyszállító változat, adtak neki egy új betűt – ezúttal a T-re esett a választás – és tartottak neki egy új bemutatót.

Mivel mindkét típus a Renault Kangoo/Express testvérmodellje, és a Renault-nál is készül, eleve nem lehetett sok mozgástere a Mercedes tervezőinek, így a személyszállító Citan és a T osztály között nincs is nagy eltérés. Az utóbbi név lényegében a jobban felszerelt, drágább változatokat jelöli, amit olyan részletmegoldásokkal tudnak hangsúlyozni, mint krómszínű hűtőrács, vagy az eltérő műszerfal-dekoráció.

A T osztály egyébként ugyanazt a célszerűséget nyújtja, amit a Citan Tourer, vagy a Kangoo: a 4,5 méter hosszú, 1,86 méter széles és 1,81 méter magas, 2,72 méteres tengelytávú karosszéria egy kisebb egyterű térkínálatát nyújtja, de állítólag később érkezik majd egy hosszabb kivitel is, amely hét üléssel is elérhető lesz.

Műszaki szempontból természetesen a Renault Kangooból és a Mercedes Citanból már ismerős megoldásokat tartalmazza a T osztály is: kétféle 1,5 literes dízelmotort – 95 vagy 116 lóerővel – és kétféle 1,3 literes turbós benzinest, 102 illetve 131 lóerővel. Minden motorhoz hatfokozatú, manuális váltó jár, de az erősebb benzineshez és dízelmotorhoz hétfokozatú, dupla kuplungos automata is rendelhető.

A T osztály valamivel drágább lesz, mint a személyszállító Citan: Németországban 30 ezer eurótól indul a kínálat, ami bő 3500 euró különbséget jelent. Cserébe valamivel jobb alapfelszereltséget, és jobb belső téri anyagokat tud felmutatni a T osztály, bár kétséges, hogy ennyi eltérés elég lehet-e a sikerhez.