Szabálytalan dízelek után kutattak a hatóságok a Stellantisnál és a Suzukinál

2022.04.28. 14:57

A szabálytalan dízelmotorok utáni kutatás most minden jel szerint a Suzukikba épített Fiat dízelmotorok kapcsán zajlik a Stellantis és a Suzuki egyes telephelyein. Itthon a Suzukinál tartottak házkutatást a nyomozók.

vitara-38

A frankfurti ügyészség közlése szerint 22 000 Suzuki S-Cross, Swift és Vitara esetében merült fel a gyanú, hogy az autókba olyan motorok kerültek, amelyek nem feleltek meg a környezetvédelmi szabályozásnak.

Bár házkutatást a Suzuki és a Stellantis telephelyein tartottak, minden jel szerint egy beszállító, a Marelli szállította szoftver működésének jogszerűségét kell, hogy vizsgálják a hatóságok. Ez tartalmazhat ugyanis olyan kódot, amely bizonyos helyzetekben lekapcsolja a kipufogógáz-utókezelés egyes elemeit, így a motor több nitrogén-oxidot engedhet a levegőbe, mint az Euro6 szabványban rögzített mennyiség.

A Marelli szerint az ő szoftverük mindenben a szabályoknak megfelelő, ami valószínűleg így is van. A látszólagos ellentmondás feloldása az, hogy a korábbi szabályok tartalmaztak egy kiskaput, amely a motor élettartam-csökkenésének elkerülésére érdekében lehetővé tette a kipufogógáz-tisztító berendezések ideiglenes leállítását. Ezzel pedig minden jel szerint számos dízelmotor-gyártó élt is, igaz, újabban hallani olyan hangokat is, amelyek kétségbe vonják, hogy jogosan.

420A5182

Úgy néz ki, hogy még évekig ad majd munkát a dízelmotorok vélt vagy valós szabálytalansága az ügyészségeknek Európa-szerte, bár a jogszabályba épített kiskapu miatt egyáltalán nem biztos, hogy ezek bármiféle eredménnyel járnak. Korábban a Renault és a Mercedes kapott hasonló szabálytalanságok kapcsán nagyobb bírságot, de úgy tűnik, ott tényleg egy rosszul működő kipufogógáz-tisztítási eljáráson találtak fogást a hatóságok.