Villanytöltő nagyhatalom lesz a VW és a BP Európában

2022.04.29. 09:12

A villanyautók gyors terjedése eltérő módon, de a benzinkutak üzemeltetőit és az autógyártókat egyaránt új problémák elé állítja. Ezek egy részére hoz megoldást a VW és a BP kibővített megállapodása, amely szerint elektromos gyorstöltőkkel látják el a BP benzinkútjait egész Európában.

aral vw charger

A tervek szerint a Volkswagen 150kW-os Flexpole töltőit telepítik majd a benzinkutakra, amelyek így a benzines és dízelmotoros autók visszaszorulásával sem vesztik el a forgalmukat. A megállapodás szerint első lépcsőben a BP által üzemeltetett németországi Aral kutak, illetve a brit BP töltőállomások kapnak villanytöltő kiegészítést – ez önmagában 4000 új töltőt jelent majd – de a maradék négyezer telepítése is befejeződik 2024 végéig.

A Volkswagen hangsúlyozta az együttműködés kapcsán, hogy nem tervezik gyártmányhoz kötni az új töltőpontok használatát: ezeket bármilyen elektromos autóval igénybe lehet majd venni, amely képes CCS2 szabványú töltőhöz csatlakozni.

A német gyártónak egyébként nem ez az egyetlen ilyen együttműködése benzinkút-üzemeltető cégekkel Európában: az olasz Enel, és a spanyol Iberdrola cégekkel is hasonló megállapodásokat kötöttek.