Újrahasznosított üvegekkel lenne fenntarthatóbb az Audi

2022.04.30. 14:13

Az utóbbi időszak kétségtelenül legnagyobb horderejű változása az autóiparban az elektromos hajtásra való átállás. A legtöbben a hibridek és a villanyautók felé mozdultak el, de vannak a hidrogénautózásnak is úttörői. Eközben viszont számos más területen is folynak kutatások, hogy a fenntarthatóság jegyében egyes felhasznált anyagokat mivel lehetne helyettesíteni.

986346

Míg a Volvo a bőrt száműzné, addig a Škoda szerves anyagokat használna fel a beltérben. Most az Audi háza tájáról érkeztek olyan hírek, melyek szerint újrahasznosított üvegekkel tennének egy lépést a fenntarthatóság irányába. Több üveggyártó céggel együtt vizsgálják a törött autóüvegek újrafelhasználásának lehetőségeit, és azt, hogyan lehetne ezzel környezetbarátabbá tenni a gyártást.

A tervek szerint a Volkswagen-csoport kereskedőhálózatában begyűjtenék a sérült és javíthatatlan autóüvegeket, majd eljuttatnák azokat az Audi partneréhez, a Reiling Glas Recyclinghez. Ott apróbb darabokra törik, majd feldolgozzák, mielőtt visszakerülne a gyártási folyamatba, és újra szélvédő vagy éppen oldalablak lenne belőle. A feldolgozás során a nem odaillő alkotórészeket, például fűtőszálakat vagy antennakábeleket mágnes segítségével távolítják el.

Természetesen az így előállított új alkatrészeknek is meg kell felelniük mindenféle előírásoknak, többek közt biztonsági paramétereknek, amelyek garantálják, hogy baleset során is ugyanazt nyújtják az újrahasznosított darabok, mint a hagyományos eljárással készülők.

A következő egy év a tapasztalatszerzés jegyében zajlik majd ezen a téren, ha pedig végül úgy ítélik meg, hogy megvalósítható az átállás, elsőként az Audi Q4 E-tronban láthatunk újrahasznosított üvegeket.