Az Audi és/vagy a Porsche a Formula-1-be megy

2022.05.02. 16:02

Az elmúlt húsz évben szinte évente hozták hírbe a Volkswagen konszern valamelyik márkáját a Formula-1-gyel, de ez az első alkalom, hogy a pletykákat pozitív értelmű bejelentés is követi.

porschef1

Egyelőre annyit mondott Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója, hogy a 2026-ban bevezetni tervezett új szabályok tökéletes lehetőséget jelentenek az Audinak, illetve a Porschének, hogy csatlakozzanak a Formula-1 mezőnyéhez. Ez nyilván azzal függ össze, hogy a tervek szerint a versenysorozat autóit teljesen szintetikus, karbonsemleges üzemanyagra tervezik átállítani, ami eléggé egybecseng a két luxusmárka terveivel.

Egyelőre nem tudni, hogy csak motorszállítóként, vagy saját csapattal tervez-e részt venni a versenyeken a cégcsoport, az azonban Diess szavai nyomán sejthető, hogy önálló motorfejlesztést biztosan terveznek, ugyanis azt mondta, hamar el kell dönteniük a részleteket, hiszen egy F1-es motor kialakítása minimum 3-4 évet vesz igénybe.

A két prémium-márka közül eddig csak a Porsche szerepelt a Formula-1-ben: 1959 és 1962 között építettek együléses versenyautókat a sorozatba. A legjobb évük az 1962-es volt: ekkor Dan Gurney révén egy futamgyőzelmet, és egy 3. helyezést sikerült szerezni, pontszerző helyen pedig öt alkalommal futottak be a Porsche autói.