Hamar lesz villanyautó-gyár a szerb Fiat üzemből

2022.05.02. 09:10

A Stellantis és a szerb kormány egy 190 millió eurós megállapodást írt alá, amely az egykori Zastava gyár korszerűsítésének finanszírozásáról szól. Ennek értelmében az egykori Fiat gyárak közül az elsők között áll át e kragujevaci gyár egy elektromos típus előállítására.

fiat srb

A döntés nem meglepő: az üzemet, ahol jelenleg a Fiat 500L típus gyártása zajlik, a Fiat még 2008-ban szerezte meg, és 2012-re, jelentős állami támogatással alapos korszerűsítésen ment át. Így a szerb üzem, azon túl, hogy a magasabb olasz, francia vagy német helyett az alacsonyabb szerb bérköltségekkel működtethető, a cégcsoport korszerűbb gyárai közé tartozik. Emellett a szerb kormányzat, amely 33%-ban tulajdonosa is a gyárnak, értelemszerűen anyagilag is támogatja az üzem fejlesztését.

Azt egyelőre nem árulták el, hogy 2024-től milyen típus válthatja a Fiat 500L-t a szerb gyártósorokon, viszont egyes források szerint egy második típus, az elektromos Panda utód gyártása is itt folyhat. Az eddigi információk szerint elég valószínű, hogy a négy szabványos Stellantis villanyautó-platform közül a legkisebb, az STLA Small gyártására rendezkednek majd be Szerbiában.