Eltűnik a kézi váltó a Minikből

2022.05.03. 06:05

A brit Autocar értesülései szerint teljesen leállították minden kézi váltós Mini gyártását, és nem is biztos, hogy valaha visszatérhet ez a műszaki megoldás a márka autóiba.

minimanual

Okként állítólag az alkatrészellátási problémát jelölték meg, amit az ukrajnai háborús események mélyítettek tovább, de nem tudni, hogy ez közvetlenül befolyásolja-e a manuális váltók elérhetőségét, vagy csak a termelés felgyorsítása érdekében optimalizálták ki az alkatrészt a gyártásból.

A Mini indoklása mindenesetre ez utóbbi lehetőséget erősíti: azt mondják, a változatok számának csökkentésével pörgetnék fel a termelést, hogy gyorsabban teljesíthessék a felgyülemlett megrendeléseket.

A BMW-nél egyébként eddig is látványosan törekedtek a manuális váltó eltüntetésére, amit a vásárlói igényekkel magyaráztak. A nagyobb típusok már évek óta csak automata váltóval voltak elérhetők, ritka kivételt csak egyes kiemelten sportos típusok jelentettek. A gyártás egyszerűsítése mellett az automata mellett szól az is, hogy sokkal egyszerűbb megoldani, hogy az automatikus biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel – automata vészfékkel, távolságtartó tempomattal – együttműködjön, ezek pedig egyre inkább kötelezőnek számítanak a prémium kategóriában.

A fentiek miatt egyáltalán nem biztos, hogy a Minik ismét elérhetők lesznek manuális váltóval, ha elmúlik az alkatrészhiány. A kézi váltó eltűnésének egyébként egy kellemetlen mellékhatása az is, hogy drágul a kínálat alapmodellje: a háromajtós Cooper Classic mintegy 8%-kal került többe automata váltóval, mint kézivel, és az árat nem befolyásolja, hogy ez utóbbi modell eltűnik a választékból.