Mesterséges intelligencia tökéletesítheti a Toyota munkások mozdulatait

2022.05.05. 06:05

A japán autógyárakban rendszeresen emlegetett Kaizen, azaz folyamatos fejlődés új módszerét próbálják ki a Toyota amerikai gyáraiban. A lényeg, hogy nem emberek próbálják megtalálni a lehetséges legjobb munkavégzési módot, hanem az Invisible AI nevű cég kamerás moduljai igyekeznek kiszűrni azt.

invisible ai

Az Invisible AI kis, 17 főt foglalkoztató texasi vállalkozás, amely azonban olyasmit ígér, amely a Toyotához hasonló óriásvállalatok számára hozhat jelentős hatékonyság-növekedést. A lényeg, hogy a kamerával felszerelt, alig tablet-méretű eszköz megfigyeli és elemzi a dolgozók szemének és testének mozgását, és megkeresni azokat a mozdulatokat, amelyekkel gyorsabban, hatékonyabban lehetséges egy adott gyártási művelet elvégzése.

Első körben a Toyota Princetonban működő üzemében kezdik szélesebb körben alkalmazni az eszközöket, de a terv az, hogy később a cég 14 másik észak-amerikai gyárában is bevetik. Első ütemben 500 készülék elemzi majd a gyártási folyamatot, és tesz javaslatokat annak továbbfejlesztésére. Ezen felül a készülék arra is képes, hogy azonosítsa, és jelezze, ha a munkafolyamatban valahol hibát vét a dolgozó, például ha egy alkatrész nem került tökéletesen a helyére.

A bevezetés előtt mindenki nagyon reményteljesen és pozitívan nyilatkozott a megoldásról, bár más példákból tudjuk, hogy az emberek nem mindig reagálnak jól a gépi megfigyelésre és ellenőrzésre – nem lenne csoda, ha ezzel kapcsolatban később lennének súrlódások is a dolgozók, és a rendszert alkalmazó vezetők között.