Két, szilárdtest akkumulátoros busz is kigyulladt Párizsban

2022.05.08. 10:48

A Bolloré Group elektromos busza, a Bluebus 5SE 12 méter hosszú és 109 utas szállítására képes, a 441 kWh kapacitású, tetőbe épített akkumulátoraiból 320 kilométernyi hatótávot képes kifacsarni. A cég weboldala szerint az akkuk kobalttól, nikkeltől és folyékony elektrolittól mentesek (LMP - Lithium Metal Polymer). Alig három hét különbséggel két ilyen busz is kiégett, ezért a szériát is ideiglenesen kivonták a forgalomból. 

bollore

Április 4-én Párizs belvárosában, a Saint-Germain úton történt az első tűzeset, a busz teljesen megsemmisült, személyi sérülés azonban nem történt. A következő baleset április 29-én történt Párizs 13. kerületében, a közeli François Mitterrand Library állomást is le kellett zárni, a kiérkező 30 tűzoltó azonban sikeresen elfojtotta a tüzet.

A párizsi közlekedési vállalat, az RATP azonnal kiállította a forgalomból a 149 darab 5SE-jét: "Az RATP teljes jelentést kért a Bolloré vállalattól, hogy részletezzék az esetek okait, és ajánljanak lehetséges megoldást a buszok ismételt állományba helyezésére." A Bollorékon kívül további 350 elektromos busz közlekedik Párizsban, közöttük Alstomokkal és Heuliez Busokkal, utóbbiak egyelőre problémamentesen.

A Bolloré apró villanyautókat is készít, videós tesztünk alább: