Túlzásba vitték a villanyautó-támogatást a norvégok?

2022.05.09. 06:04

Norvégia élen jár az elektromos átállásban, a villanyautós támogatások és a hagyományos motorral szerelt autók többletköltséggel való sújtása miatt tavaly az új autók kétharmada már tisztán elektromos hajtású volt. A kormányzat azonban most igyekszik visszavenni a támogatásokból, hogy az emberek visszaszokjanak az így is nagyságrendekkel tisztább tömegközlekedésre.

Forrás: Audi AG
Forrás: Audi AG

Az ország energiamixe kiugróan tiszta, az áram 92 százaléka vízerőművekből származik, a maradék 8-on pedig szél- és hőerőművek osztoznak. Az energia azonban így sincs ingyen, és emisszió természetesen így is termelődik, amit a jelek szerint a norvégok nem annyira vesznek figyelembe: annyira olcsó lett villanyautózni, hogy sokan leszoktak a tömegközlekedésről.

Ebben persze nagy szerepe volt a pandémiának is, de a kormányzat úgy látja, vissza kell venni a villanyautós támogatásokból ahhoz, hogy a tömegek - különösen a városokban - visszaszokjanak a tömegközlekedésre, a biciklire és a gyaloglásra. Az eddigi szabályozás 2022 végén került volna felülvizsgálatra, de a fenti okok miatt lehet, hogy ez az eredetileg tervezettnél korábban megtörténik.