Búcsúzik a Renault Scenic

2022.05.10. 06:05

Az egyterű kategória haldoklásának újabb jelét láthatjuk: a Renault Scenic gyártását is leállítják. Egyelőre csak a rövidebb változat tűnik el, a hétüléses Grand Scenic marad, de annak sem jósol nagy jövőt a francia szaksajtó.

A Scenic elképesztően sikeres típus volt. A legjobb évében, 2004-ben 319 ezer példány fogyott, de a jelenleg futó negyedik generációból is el tudtak adni 106 ezret 2017-ben. Ehhez képest tavaly alig több, mint 20 ezer talált gazdára, így nem meglepő, hogy a gyártás leállítása mellett döntöttek.

A Grand Scenic egyelőre a kínálatban marad, de a francia Caradisiac értesülései szerint már a hosszabb változatnak is csak hónapjai lehetnek hátra.

Az egyterűek évek óta a legkevésbé népszerű autókategóriának számítanak Európában, de tömegesen hullani csak az utóbbi három-négy évben kezdtek: a nagy homlokfelületű, ezért jellemzően a személyautóknál nagyobb fogyasztású típusok felfelé húzzák a szén-dioxid-kibocsátási átlagot, ami Európában 2020 óta nagyon komoly bírságokkal fenyegeti a gyártókat. Ugyanakkor a kisebb példányszám miatt messze nem olyan kifizetődő a gyártásuk, mint a manapság divatos szabadidő-autóké.