Műalkotást fest autóra az ABB új robotja

2022.05.10. 10:39

A művészet sokszorosítása nem új törekvés, de az ABB Pixelpaint fantázianevű festőrobotja új lehetőségeket nyit meg azok számára, akik az autót használnák vászon gyanánt.

Az új típusú robot festőfeje állítólag ezer fúvókát tartalmaz, így igen részletes mintázatok előállítására képes, sokféle szín együttes felhasználásával. Az új típusú robottal két próbafestést is készítettek: egyet a 8 éves, csodagyerekként ismert Advait Kolarkar festménye, és egyet az interneten Illusor néven ismert tervezőkollektíva egyik munkája alapján. Vászonként ezúttal két, jelvényeitől megszabadított SUV – két lefalazott orrú VW Touareg – szolgált.

Úgy tűnik, az ABB két éven belül lehetségesnek tartja az új típusú festőrobot gyártásban való alkalmazását: elsősorban luxusautó-gyártóknak szánják, ahol egyedi elképzelések megvalósítására használhatnák a Pixelpaint rendszert.

Ez tulajdonképpen a fóliázás, illetve a kézi festés alternatívája lehet: az előbbinél valószínűleg tartósabb, az utóbbival ellentétben viszont reprodukálható, azaz ha az egyedi fényezésű elemnek baja esne, készíthetnek belőle új, teljesen azonos példányt.