Megvan, miért égett ki az ötvenmilliós villanyautó

2022.05.12. 10:07

Az amerikai Lucid a prémium villanyszedánok piacát szeretné meghódítani, az első modelljük, az Air mindenben igyekszik a kategória csúcsát nyújtani: 1111 lóerő, 800 kilométeres hatótáv, öt méteres hossz és ehhez mérhető ár, az eddigi csúcsmodellnek számító Air Grand Touringot 154 ezer dollár környékén lehet megkapni az USA-ban.

2022-Lucid-Air-Fire-Mass-4

A Massachusettsben található Bridgewaterben égett ki közülük egy nemrég, meg is indultak a találgatások, többen a villanyautóra gyanakodtak, a mostanra elkészült tűzoltói jelentés alapján azonban nem a Lucidban volt a hiba.

Éppen szállították az Airt, amikor egy parkolóba betérve, mosdószünet után észrevette a sofőr, hogy az utánfutót húzó autó motortere füstöl. Poroltóval próbáltak oltani, sikertelenül. A lángok három perc alatt borították el az autót, majd átterjedtek az utánfutóra. Bár a kiérkező tűzoltóknak sikerült elfojtani a lángokat, ekkor már durranások hallatszottak a Lucid felől. A jelentés szerint csak nehezen tudták átvágni az akkumulátort védő alsó karbonpanelt, ez nehezítette a további oltást. 

2022-Lucid-Air-Fire-Mass-2 2

A Luciddal megpakolt szerelvényt végül 30 ezer liter vízzel oltották el (normál autó esetén ez 1800-4000 literből sikerül), az autót végül egy konténerbe helyezték, hogy újragyulladás esetén könnyebben tudják kontroll alatt tartani. Az ismert merítéses módszert szemtanúk szerint nem alkalmazták. A tüzet tehát nem a Lucid okozta, de az eset annak ellenére szította az elektromos autókkal kapcsolatban érzett bizalmatlanságot, hogy statisztikailag kevésbé hajlamosak a kigyulladásra, ellentétben a hibridekkel.

Forrás: carscoops