Állítólag ez a Mercedes sportkocsi most a világ legdrágább autója

2022.05.13. 09:12

Az Hagerty értesülése szerint maga a Mercedes-Benz adott túl házi gyűjteménye egy kifogástalan állapotú darabján 135 millió eurós áron, ami messze a legnagyobb összeg lenne, amit egyetlen autóért eddig adtak.

A jármű egy 1955-ös 300 SLR Uhlenhaut Coupé, amelyből csupán kettő készült. Az 1956-os sportkocsiversenyekre fejlesztették az autókat a Mercedes F1-es világbajnok típusának (W196) műszaki alapjaira, de miután a Mercedes már '55-ben visszavonult a versenysporttól, ezeket soha nem vetették be. Az egyik példányt Rudolf Uhlenhaut, a Mercedes fejlesztési igazgatója használta vállalati autó gyanánt – innen az elnevezés is – és a mai napig úgy tűnt, hogy ezek soha nem is kerülhetnek magánkézbe.

Ez is magyarázhatja az elképesztő árat, ami kb. 142 millió dollárnak, vagy bő 52 milliárd forintnak felelne meg. A pletyka szerint a gyár zárt árverést tartott néhány elkötelezett, és nagyon gazdag Mercedes gyűjtőnek, akiktől arra is biztosítékot kértek, hogy megfelelő körülmények közt tartják majd az autót, és nem adhatják tovább.

A világ legdrágább autói eddig egyébként Ferrarik voltak: a nyilvános csúcstartó egy 1962-es 250 GTO, amelyet 2018-ban adtak el Montereyben, 48,4 millió dollárért. Ennél drágábban legfeljebb magánüzletben cserélt gazdát autó – évek óta pletykálnak egy másik 250 GTO-ról, amely állítólag 70 millió dollár körül cserélt gazdát. A zárt SLR vélt árát azonban az sem közelíti meg.