Körforgalomban büntetőfékezett, letört egy tükröt, most bíróság elé mehet

2022.05.13. 16:14

Közúti veszélyeztetés és garázdaság miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 22 éves férfival szemben, aki egy körforgalomban büntetőfékezett, majd agresszív viselkedésével anyagi kárt is okozott a sértettnek – írja az ugyeszseg.hu.

A közlemény szerint még tavaly februárban autózott Litér felől Veszprém irányába. Zavarta, hogy az előtte haladó ködlámpát használ, ezért a körforgalom előtt, a forgalomtól elzárt területen hirtelen megelőzte, majd állóra fékezte autóját. Ezzel amúgy a megleckéztetni kívánt autóson kívül egy másik közlekedőt is hirtelen fékezésre és kikerülésre kényszerített. Ez azonban nem volt elég, a kocsiból kiszállva megindult a sértett autója felé, rángatni kezdte a vezető ajtaját, a nyitószerkezetet letörve 40 ezer forintos kárt okozott.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy az elkövető pszichológiai szempontból alkalmatlan a vezetésre. Vele szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, valamint a járművezetéstől való végleges eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

Sajnos nem ritka a hazai utakon, hogy valaki dühkezelési problémákkal küszködve ül a volán mögé, és vélt vagy valós konfliktusait ehhez hasonlóan akarja megoldani. Az sem mentség, ha a másik fél tényleg szabálytalan, például ha itt tényleg ködlámpával haladt a kamerás autó sofőrje. Bár a ködzárófényt csak a sor végén haladó használhatja szabályosan, ha utolérik, le kell kapcsolnia, ám ez nem ad alapot az önbíráskodásra.

Két másik videóval kapcsolatban nemrég megkerestünk egy ügyvédi irodát is. A szakember kérdésünkre akkor elmondta, hogy az ilyen közúti összetűzéseknél akár bűncselekmény is megvalósulhat a körülményektől függően. Ez lehet garázdaság, de akár becsületsértés, rongálás, súlyosabb esetben testi sértés is. Ennek kiváló példája a mostani eset, amely valóban el is jutott a vádemelésig.

Forrás: ugyeszseg.hu