A Subaru lehet az első japán gyártó saját villanyautógyárral

2022.05.14. 17:50

Sokszor leírtuk már, hogy a japán autógyártók késve reagálnak az elektromos átállásra, valamint maguk a japánok sem feltétlenül várják a megváltást. Erre megvannak az okaik (pl. milliós elbocsátással fenyeget az elektromos autók kisebb munkaerőigénye), a Subaru mégis elköteleződni látszik az új hajtásmód mellett.

3

A bejelentés egy napon történt a Toyotával közös Solterra modellre leadható rendelések kezdetével: 250 milliárd jenes (700 milliárd forintos) beruházás keretében húznának fel új villanyautógyárat. Az üzemet Japánban tervezik felépíteni előreláthatólag a 2020-as évek végén, ám előbb egy hagyományos és elektromos autókat is elállító "vegyes" gyárral is terveznek az évtized közepén.

Ezzel a Subaru lenne az első japán gyártó, ami kizárólag villanyautók számára épült gyárat működtet. Termelési számokról egyelőre nem kívántak nyilatkozni, ahogy arról sem, hogy a gyárban Toyota (testvér)modelleket is gyártanának-e. Egyelőre annyi biztos, hogy exportra, főleg Észak-Amerika számára gyártanak majd, a szkeptikus/konzervatív japán piac ellátása egyelőre nem cél.