Tavendor: új VW, Peugeot-stílusban

2022.05.16. 09:10

A Tavendor nevű nagy szabadidő-autó a Kínából érkező hírek szerint nem más, mint egy Volkswagen Atlas, illetve Teramont, egy másik formatervvel.

A típus a FAW-Volkswagen terméke – alighanem ezért más stílusában is, mint a globális modellek, amelyeket Kína számára a másik VW vegyesvállalat, a SAIC-Volkswagen gyárt. Szemből még csak-csak felfedezhetők a Volkswagen márkaidentitás elemei, de profilból egészen olyan, mintha a Peugeot 5008-as formatervét húzták volna az amúgy eléggé más arányú VW Atlasra.

Természetesen nincs valós Peugeot rokonság, de a tetőről a hátsó tetőoszlopra lecsúszó krómcsík és az első lámpák környéke profilból mégis ezt az érzetet kelti.

A Tavendor egyébként jó nagy SUV: a hossza 4,94 méter, a szélessége 2,02 méter, a magassága 1,78 méter, a tengelytávja pedig 2,98 méter. Üresen 1944 kilogrammot nyom, amihez nem is tűnik olyan soknak a kétliteres négyhengeres turbómotor, amelyet az orrába építenek. Két változat lesz, a gyengébbik, a 330 TSI jelzésű 186, a 380 TSI pedig 220 lóerővel. Mindkettőhöz összkerék-hajtás, és hétfokozatú dupla kuplungos váltó jár.

A Tavendor a FAW Volkswagen-kínálatának egyik csúcsmodellje lesz, ennek megfelelő az ára is: 300 ezer jüan, azaz úgy 16,4 millió forint lesz az alapára.